Veiligheid

Veiligheid is een topprioriteit voor de Nationale Loterij. Daarom bouwden we voor onze online spelen strenge veiligheidsmaatregelen in. Je kunt in alle veiligheid en vertrouwen online spelen.

Veilig wachtwoord

Veilig online spelen begint bij het kiezen van een veilig wachtwoord en het goed beschermen.

Kies een veilig wachtwoord

Wanneer je een speelrekening aanmaakt bij de Nationale Loterij vragen we je om een wachtwoord te kiezen. Gebruik woorden en cijfers die je makkelijk kunt onthouden, maar zorg ervoor dat je wachtwoord niet door iemand anders kan worden achterhaald.

Je wachtwoord moet tussen de 6 en de 12 karakters tellen en minstens 1 letter en 1 cijfer bevatten. Volg ook de volgende tips. Zo maak je het anderen moeilijker om je wachtwoord te achterhalen:

 • Kies geen wachtwoord met steeds dezelfde of opeenvolgende karakters (aaaaa11111 of 12345a).
 • Kies letters en cijfers die iets voor jou – en voor jou alleen – betekenen. Gebruik echter geen woorden uit het woordenboek, noch je naam, de naam van je partner, huisdier, je verjaardag of andere persoonlijke gegevens die anderen makkelijk kunnen achterhalen.
 • Kies geen woorden of zinsdelen die verwijzen naar de Nationale Loterij of jouw speelrekening.

Bescherm je wachtwoord

Bescherm je wachtwoord als was het je huissleutel, of je nu online of offline bent. Als je wachtwoord in verkeerde handen terecht komt, zou deze persoon toegang kunnen krijgen tot jouw speelrekening. Enkele, eenvoudige beslissingen kunnen dit voorkomen:

 • Gebruik een verschillend wachtwoord op elke website waarop je je registreert.
 • Hou je wachtwoord voor jezelf, vertel het aan niemand.
 • Schrijf het niet op.
 • Kies geregeld een ander wachtwoord, minstens om de 1 à 2 maanden.
 • Kies je een ander wachtwoord? Hou er dan rekening mee dat wachtwoorden die niet voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden (en bijvoorbeeld je gebruikersnaam bevatten) niet worden aanvaard.
 • Vermoed je dat iemand jouw wachtwoord gebruikt? Verander het en neem onmiddellijk contact op met de klantendienst van de Nationale Loterij op het nummer 0800/99762.

Geef een doordacht antwoord op de veiligheidsvraag

We bevelen je aan om, indien mogelijk, een antwoord van 6 of meer karakters te formuleren op de veiligheidsvraag van je keuze. Bovendien mogen je antwoorden niet makkelijk te raden zijn. Ze kunnen de volgende speciale karakters bevatten, maar mogen er niet mee beginnen: aanhalingstekens, punten, spaties, koppeltekens en komma’s.

Het is belangrijk om te onthouden welke veiligheidsvraag je koos, zeker als je je gebruikersnaam of wachtwoord zou vergeten.

Je speelt in een beschermde systeemomgeving

De Nationale Loterij nam de volgende voorzorgsmaatregelen om jou en je online speelrekening te beschermen:

 • Wanneer je je aanmeldt op je online speelrekening bij de Nationale Loterij, bevind je je altijd in een beveiligde omgeving. Je kunt dit in Internet Explorer 7 merken aan het hangslot rechts van je adresbalk. Dit betekent dat je persoonlijke gegevens gecodeerd worden verstuurd zodat niemand anders ze kan lezen. Onderweg wordt je data beveiligd met een 128-bit SSL-codering, een industrie-standaard op het vlak van beveiliging.
 • Als je – nadat je je hebt aangemeld op je speelrekening – gedurende 10 minuten niets doet, word je automatisch afgemeld. Zo willen we voorkomen dat - als je je computer verlaten hebt of vergeten bent om je af te melden – iemand anders de kans grijpt om met jouw speelrekening aan de slag te gaan. Om dit risico volledig uit te sluiten, bevelen we je aan om je computer nooit onbewaakt achter te laten als je aangemeld bent en je altijd af te melden als je klaar bent.
 • Na 3 pogingen om in te loggen met een fout e-mailadres of verkeerd wachtwoord, wordt de speelrekening gedurende 24 uur geblokkeerd.
 • We zullen je nooit via e-mail om persoonlijke informatie vragen.
 • Wanneer jij dergelijke informatie wenst te bespreken met ons, zullen we altijd je identiteit controleren aan de hand van je veiligheidsvraag. De klantendienst van de Nationale Loterij heeft geen toegang tot je volledige wachtwoord.

De Nationale Loterij neemt je veiligheid ernstig. Daarom investeerden we in een toepassing die je toelaat om op een hoog vertrouwensniveau online te werken. Deze toepassing – gekend als “Extended Validation (EV) SSL” – toont je visueel in de adresbalk van de ondersteunende browsers dat een EV SSL-certificaat aanwezig is. Concreet betekent dit dat de adresbalk standaard – in Internet Explorer 7 op Microsoft Windows Vista – groen zal kleuren als je onze website bezoekt.

Beveilig je computer

De Nationale Loterij neemt verschillende maatregelen om zijn computersystemen te beschermen. We willen je kunnen verzekeren dat je gegevens veilig zijn bij ons.

We raden je aan om gelijkaardige voorzorgsmaatregelen te nemen met je eigen computer.

Een overzicht van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen:

 • Hou je besturingssysteem (bijv. Windows XP, Mac OS) en je webbrowser (bijv. Internet Explorer, Firefox) up to date. Soms ontdekt men zwakke plekken in deze systemen en gebruiken de producenten “patches” om deze problemen bij te sturen. Op de website van het bedrijf dat jouw besturingssysteem of browser produceert, kan je meer details vinden over deze patches. Je ontdekt er ook nieuwe updates en hoe je jouw systeem kunt upgraden.
 • Gebruik firewall software om ongewenst verkeer op je computer te voorkomen.
 • Gebruik antivirussoftware op je computer en hou ze geregeld up to date.
 • Download geen software als je de bron niet kent, inclusief websites die, zodra je op “ja” of “ok” hebt geklikt, een programma laten lopen of een browser plug-in installeren.
 • Wees op je hoede als je vreemde e-mails met een attachment krijgt, in het bijzonder als ze extenties als .exe, .pif of .vbs dragen. E-mail wordt vaak gebruikt om virussen te verspreiden. Denk je dat je een e-mail hebt gekregen met een virus? Verwijder hem onmiddellijk zonder te openen.
 • Wees extra op je hoede als je een computer gebruikt die niet van jou is of waar je geen controle over hebt, bijv. in een

Spam filters

Om er zeker van te zijn dat je de e-mails van de Nationale Loterij ontvangt, willen we je vragen om info@nationaleloterij.be toe te voegen in je adresboek of op je Veilige Afzenders Lijst. Sommige e-mail account providers houden e-mails tegen van verzenders wiens e-mailadres niet voorkomt in het adresboek van de ontvanger of op zijn Veilige Afzenders Lijst. Zo willen ze voorkomen dat je ongewenste reclameboodschappen ontvangt.

De veiligheidsverklaring van de Nationale Loterij

 1. Open een nieuw scherm op je browser
 2. Tik deze url in: www.e-lotto.be
 3. Klik op de“Meld je aan”-knop (bovenaan rechts).
 4. Dubbelklik op het slotje in de navigatiebalk bovenaan rechts op het scherm (Internet Explorer) of in de werkbalk onderaan rechts op het scherm (Firefox) en controleer de details van het veiligheidscertificaat.